Perustukset

Perustus
Kota ja sauna 10 m2


Tee perustus
huolellisesti, niin
Grillikodasta on iloa
kymmeniksi vuosiksi.

 
 
 
Kevyt perustus

Hiekka, sora tai kivituhka. 
Peltinen tai muovinen ilman-
ottoputki, halkaisija 200 mm, 
upotetaan perustukseen.
Toinen pää grillin alle, toinen ulos
.
(huom! Ei oviaukon kohdalle)  

 
 
 
 
Betonilaatta

Aloita perustuksen teko asettamalla puutappi keskelle oletettua laattaa. 
Kiinnitä tappiin 187.5 cm
pitkä naru, pyörittämällä sitä saat merkattua kaikki kah-
deksan kulmaa, käyttäen apuna 143.5 cm pitkää 
mittalautaa. Huom! Varmista 
halkaisijan pituus 375 cm.
Ilmanottoputki asennetaan kuten kevytperustuksessa.

 
 
  Hyvä ja helppo perustus
Perustukset kannattaa tehdä huolella, sillä hyvin tehty perustus takaa rakennukselle pitkän käyttöiän ja varmistaa asennuksen onnistumisen. Perustusten teko onnistuu hyvien ohjeiden ja tarkan otteen avulla myös kokemattomalta rakentajalta. Tavoitteena on vain saada rakennukselle tasainen, vaakasuora ja kova pohja, jotta rakennus säilyttää muotonsa eikä vajoa perustuksiin.

Voit tehdä esimerkiksi betoni-, kevyt- tai puuperustukset. Perustusten valinta on pitkälle makukysymys, mutta kannattaa ottaa huomioon myös rakennuspaikan mahdollisesti asettamat vaatimukset. Esimerkiksi puuperustus on paikallaan silloin, kun rakennuspaikka sijaitsee hankalien kulkuyhteyksien päässä, esimerkiksi venematkan takana olevassa saaressa. Tarvittaessa neuvomme mielellämme oikean ratkaisun löytymisessä. Myymme myös valmiita puuperustuksia asennusohjeineen.

BETONIPERUSTUS

Betoniperustus on muottiin valettu laatta. Aloita laatan teko asentamalla puutappi keskelle oletettua laattaa. Tässä esimerkkinä 9,9 neliöisen Grillikodan laatan teko: Kiinnitä tappiin 1875 mm pitkä naru ja pyöritä sitä niin, että saat merkittyä kaikki kahdeksan kulmaa 1435 mm pitkää mittalautaa apuna käyttäen. Huom! Varmista halkaisijan pituus, joka pitää olla 3750 mm. Peltinen tai muovinen ilmanottoputki, halkaisijaltaan 200 mm, upotetaan perustukseen. Toinen pää grillin alle, toinen ulos.

KEVYTPERUSTUS

Perustuksesta käy myös tiivis ja tasoitettu hiekka-, sora- tai kivituhkapenkka. Tällöin kannattaa asettaa perustuksen kanssa tasalla olevat laatat rakennuksen kulmien alle vahvistukseksi, jotta elementit eivät painuisi perustuksiin.

PUUPERUSTUS

Kodalle, kotasaunalle tai huvimajalle voi tehdä perustuksen myös puusta. Puurunko on vähintään rakennuksen pohjan kokoinen terassi, jonka päälle rakennus asennetaan. Jos perustuksena käytetään puurunkoa, tulee kiukaan/grillin olla palamattomalla alustalla.

 

Esimerkkinä oman saunakodan betonilaatta perustus kuvina: